Måter å skape flotte portretter på

Måter å skape flotte portretter på

Det er stor kunst å kunne ta fantastiske bilder, og en enda større kunst å ta flotte portretter. For portretter kan være en hard nøtt å knekke. Her ønsker man å få fram personen på bildet, noe som betyr at bildet må «snakke» til mottakeren.

Teknikker å følge innen portrettfotografi

Det er teknikker som vil gjøre et bra bilde til et flott bilde, og slik sett kan man si at disse teknikkene er «regler» innen fotografi-faget. Her i denne artikkelen vil jeg ta for meg noen regler innen portrettfotografi. Først ut er retningen øynene har.

skape flotte portretter

Valget står mellom å se rett inn i kameraet, eller at man tar bildet i en skråvinkel, slik så man får kameraet litt på siden av ansiktet til fotoobjektet. Når man da ser på bildet vil man instinktivt føle at det er noe mer man burde se på bildet, for det er helt klart at fotoobjektet ser noe vi andre ikke ser. Mens i realiteten er det ingenting annet, selv om man føler at det er noe mer. Husk også at bilder i svart/hvitt er tidløse, og at denne typen portrettbilder har noe eget ved seg. Fotografen klarer å fange en persons ansikt på en helt unik måte. Bilder i svart/hvitt tar også bort forstyrrende farger, og fokuset rettes mot personen på bildet, i stedet for alt annet som kan stjele oppmerksomheten i et bilde. En tredje viktig regel er at man ikke har lys på selve kameraet. Lys er nemlig en svært viktig faktor når man tar bilder. Når lyset er i samme vinkel som kameraet så går det utover bildet, som fort kan virke ganske flatt. Hvis du derimot tar lyset bare ørlite bort fra kameraet, slik så det treffer personen fra en annen vinkel enn hva kameraet gjør, da får du skygger i bildet, som igjen gir bildet dybde. Det gjør bildet mer interessant. Helt avslutningsvis vil jeg nevne tre ting til å ha i bakhodet når man tar portrettbilder; 1) unngå klær i spreke farger. Det er fotoobjektet som skal være i fokus, ikke garderoben deres. Unntaket gjelder hvis du tar motebilder, naturligvis. 2) Pass på haka. Det er ingen som liker at bilder av dem avslører at de har dobbelthake, og som fotograf kan du unngå dette ved å tenke over hvordan du bruker kameraet, da alt handler om kjeven. 3) Fjern rot i bakgrunnen. Dette er forstyrrende elementer som ikke skal være der.

Tips til flotte portretter

Portretter handler om personen, og det er derfor en grunn til at veldig mange portretter har en for eksempel grå eller blå bakgrunn. Det skal være et kjedelig bakteppe for å fremheve personen i portrettet. Og der har du en årsak til at en vakker solnedgang heller ikke gjør seg som bakgrunn i et portrettbilde. Det hører rett og slett ikke hjemme i et portrettbilde, men kan naturligvis være med å utgjøre et landskapsbilde. Så hvordan tar man da ekstra flotte bilder? Her er noen tips.

skape flotte portretter

Kameravinkelen har mye å si. Hvis du går vekk fra sunn fornuft som sier at kameraet skal være i øynenivå, men bytter ut dette med en ovenfra og ned vinkel, da kan du få et WOW-bilde, og det med enkle grep. Tips nummer to er å få fotoobjektet ditt til å fokusere på noe som også fanges av kameralinsa. Eksempel på dette kan være et barn som fokuserer på en ball, eller lignende. Da får du fram et annet interessepunkt i bildet, i tillegg er det forholdet mellom ditt fotoobjekt og deres fokuspunkt, og sist, men ikke minst, så hjelper dette fokuspunktet med å fortelle historien i bildet. Tips nummer tre er å plassere fotoobjektet ditt i en situasjon der de er utenfor egen komfortsone. Det er naturligvis mulig å ta gode bilder der fotoobjektet føler det finnes trygge rammer, men det er ikke sikkert at de står ut som noe unikt. Plasserer man derimot en advokat, som er vant til stramme linjer i en dyrehage, så kan bildene bli mer levende, og de står ut som bilder tatt utenfor boksen. Og et siste tips, eksperimenter med lyset, så kan du også oppnå virkelig flotte portrettbilder.