Tips til å finne din personlige fotografistil

Tips til å finne din personlige fotografistil

Når man lager noe, så vil man gjerne gi det man lager sin egen signatur. Det største komplementet man kan få er at det man har laget blir gjenkjent av publikum, og at de vet at det er nettopp du som har laget det. Det samme gjelder for bilder. Når noen kjenner igjen det fotografiet man tok av et spesielt arrangement eller hendelse, så gjør det noe med yrkesstoltheten.

Finne sin egen fotografistil

tips finne personlige fotografistil

Og skal publikum kjenne igjen bildene dine må du finne din egen fotografistil. Det kan være en utforende oppgave å løse, og den løses ikke over natten. Det kan ta tid å finne ut av hvem du er som fotograf. Kanskje er du spesialist på ett område, eller er det muligens to-tre elementer du er best i klassen på? Prosessen å finne sin egen stil kan vare i flere tiår, og det er mange faktorer som spiller inn. Hva menes med å finne sin egen stil som fotograf? Svaret kan være så mangt. Det kan være valg av objekt, hvordan lyset treffer objektet, eller hva slags vinkel du tar bilder fra. Det kan også være en fargetone du liker spesielt godt, eller en kombinasjon av to eller flere av disse, for eksempel. Når du skal finne din egen stil, så ikke tenk på hvordan andre frilansfotografer løser sine oppdrag. Det er ikke gitt at det andre gjør er det som er det eneste rette. Gå derfor dine egne veger og lytt til magefølelsen din. Og ta masse bilder. Øvelse gjør mester, som det heter. Finn ut av hva som inspirerer deg, og fotografer noe du liker. Da er du på god veg til å utvikle din egen stil.

Utvikle din egen fotografistil

Når du har ei samling av bilder, så kan du gjerne på en regntung innedag, se igjennom hele samlingen og spontant plukke ut noen favoritter. 

tips finne personlige fotografistil

Vent et lite øyeblikk, og så tar du for deg de favorittbildene du valgte deg ut. Se nøye på dem. Er det noen likheter mellom dem? Hva slags bilder er det? Hvis du har valgt ut landskapsbilder, se etter hva de omhandler. Er de alle med vann eller dyr? Har bildene fokus på én ting, som et nærbilde, eller er det med bakgrunn som hjelper til å sette ord på historien som du ønsker å formidle? Det kan være ganske givende å sette seg ned å bruke en dag på dette. Still spørsmål ved bildene du har tatt, se etter likheter og forskjeller, finn ut av om det er noe som går igjen, eller om det er noe du ikke liker. Når du blir kjent med bildene dine, utvikler du samtidig din egen fotografiske stil.

Signaturen er viktig

Det er viktig at du som fotograf finner din signatur. Du må oppdage hva som gjør dine bilder unike slik at de blir både gjenkjent og anerkjent her i Norge og på verdensbasis. Signaturen kan være uttrykk, måte å fotografere på eller lignende. Dette kan være en måte for deg å nå ut til potensielle arbeidsgivere på, og å etablere deg et navn. Har du dette, og det arbeidet du har gjort er et solid stykke håndverk, kan du nå ut til arbeidsgivere både innenlands og i utlandet. Om oppdragene er små eller store er ikke det viktigste, (heller ikke lønningen selv om den også er viktig). Det essensielle er at ethvert arbeid du produserer har din egen signatur. For det er disse gode arbeidene, som vil være inngangsporten til nye oppdrag, og slik ei ny lønning.