Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg heter, som bloggadressen avslører, Thommy Arnesen, og min store lidenskap i livet er fotografi. Det er en kunst å ta gode bilder. Det går an å knipse i veg og håpe at resultatet blir bra, men med enkle grep kan et mulig OK bilde bli et flott bilde. Slike tips og andre triks ønsker jeg å dele med leserne mine av denne bloggen. Lurer du på om jeg vet hva jeg snakker om? La meg berolige deg; det gjør jeg for jeg jobber som frilansfotograf.
Så hvordan blir man en frilansfotograf? For det første må du virkelig ville det, for det er et hardt arbeid, og det kan komme mange «nei, takk» før man får innpass.
Det er nemlig slik at du selv må kontakte de du vil selge bildene dine til, og naturligvis vil de gjerne se hva du som frilansfotograf kan være god for, og det er derfor viktig å ha en portefølje. Her skal du naturligvis ha gode bilder! Etterspørselen etter online-porteføljer bare øker, så det kan du gjerne opprette det først som sist. Husk at bildene i porteføljen din ikke skal være av nære slektninger, men gjerne bilder fra ulike arrangementer innen idrett, noe som er julerelatert, nyhetsaktuelt eller lignende. Finn din nisje og bli god på den med tanke på teknikk og komposisjon, slik at bildene ikke blir like, selv om de alle handler om fotball eller reiseliv, for eksempel.
Et annet godt tips er at hvis man er glad i å skrive i tillegg til å ta bilder, så er sjansen betraktelig større for å få oppdrag hvis man kan levere ferdige reportasjer med både tekst og bilder. Husk at den viktigste huskeregelen er avtalt vare, innen avtalt tidsfrist og til den prisen som er avtalt på forhånd. Dette gjelder uansett om man skriver ved siden av å fotografere eller ei. Derfor kan det være lurt å ha denne avtalen skriftlig, og at begge parter har hver sin kopi av den, for da blir det ikke noe problematiske situasjoner i etterkant. Frilansfotograf er ikke en jobb som vil gi deg stor rikdom i kroner og ører, for det er mye hardt arbeid som man ikke får betalt for, men etter hvert vil du få med deg ulike typer arrangementer som kan gi store opplevelser, og da kommer den virkelige belønningen. Så stå på og vær tålmodig, for da kan du nå langt.
Når du tar bilder, tenk hva du ønsker å ta bilde av. Ha objektet i fokus og luk ut andre elementer som forstyrrer bildet du skal ta. I et rom, så vær oppmerksom på hvordan lyset er, for det har mye å si. Lys bak objektet gjør at objektet fort blir mørkt i kameralinsa, og dermed får man et mislykket bilde. Kommer lyset inn fra sida eller bak fotografen, men i retning av objektet, da kan man få gode bilder. Men det beste tipset er å planlegge bildene dine. Med planlegging mener jeg ikke nødvendigvis ei liste der elementer skal hukes av én etter én, men igjen tenk litt på bildene som skal tas. Ønsker du å ta «ekte bilder», altså bilder som ser naturlig ut, eller skal du ta portrettbilder? Disse krever ulike virkemidler. Er det spesielle naturfenomener du vil fotografere må du følge med på naturen og lyset, og være på plass når det du vil ta bilder av forhåpentligvis skjer. Det jeg vil fram til er at hvis det er noe helt konkret du vil ta bilde av, lag deg et mentalt bilde av det i bakhodet som mal. Det å vite hva man ønsker å formidle mot det å bare ta et bilde i løse lufta, kan utgjøre store forskjeller. Og ofte får man et bedre utfall også. Kanskje blir ikke bildet alltid 100 %, men det blir bedre enn hvis det ikke var gjennomtenkt på forhånd. Og det gir deg nyttig erfaring. Masse lykke til!